fbpx
LOADING

SEO optimointi eli hakukoneoptimointi

SEO optimointi eli hakukoneoptimointi on yksi markkinoinnin tärkeimpiä, ellei jopa se tärkein, osa-alue. Ilman hakukoneoptimointia menestyminen erityisesti digitaaliseilla markkinoilla on haastavaa. Erityisesti, mikäli kilpailijasi taitavat Google optimoinnin salat, nappaavat he mitä luultavimmin suuren osan potentiaalisista asiakkaistasi suoraan nenäsi alta.

SEO optimointi

Mitä on SEO optimointi eli hakukoneoptimointi?

Hakukoneoptimoinnista käytetään usein myös termiä SEO optimointi eli search engine optimization. Yleisesti käytetty termi on myös Google optimointi suosituimman hakukoneen Googlen mukaan. Hakukoneoptimoinnin tavoitteena on lisätä yrityksen tai sivuston näkyvyyttä hakukoneiden orgaanisissa tuloksissa. Näkyvyys puolestaan lisää sivuston kävijämääriä joka taas johtaa asiakkaiden ja tuottojen kasvuun.

Tavoitteena siis on, että kun hakukoneen käyttäjä kirjoittaa hakukenttään jonkin sinun sivustoosi tai tuotteeseesi liittyvän hakutermin, löytää hän tuloksista sivustosi. Kuulostaa mukavan yksinkertaiselta eikö? Todellisuudessa tähän pisteeseen pääseminen vaatii sivustolta paljon työtä ja tarkan suunnitelman. Hakukoneet seuraavat muun muassa sivuston otsikoita, kuvia, sisältöä, avainsanoja, sisäisiä sekä ulkoisia linkkejä, käyttäjäkokemusta, sivun rakennetta sekä ulkonäköä. Myös monet muut sivuston sisäiset ja ulkoiset tekijät vaikuttavat siihen, kuinka hakukoneet asettavat sivustot hakutuloksissa järjestykseen.

Mikä on muuttunut?

SEO optimointi tai Google optimointi ei ole enää, mitä se vielä muutama vuosi sitten oli. Paljon on muuttunut. Tavoite hakukoneoptimoinnilla on edelleen sama, mutta tulosten saavuttamiseksi, on keinoja muokattava nykypäivään. Vanhentuneet SEO oppaat, joissa kehotetaan tuuppaamaan oma sivu täyteen avainsanoja ja ties mitä halpoja linkkejä, voi heittää suoraan menemään. Vuonna 2022 hakukoneoptimoinnin trendit ovat muuttuneet ja näin myös keinot menestymiseen.

Suurin muutos lienee tapahtunut hakukoneiden käyttäjissä. Laitteet ja tavat, joilla ihmiset hakevat tietoa hakukoneissa ovat muuttuneet ja näiden myötä luonnollisesti myös yritysten tapa haalia käyttäjiä on muuttunut. Siinä missä ennen, ympäri sisältöä ripotellut avainsanat ja mahdollisimman halvalla ostetut linkit ehkä riittivätkin näkyvyyden saamiseen, ei enää nykypäivänä pitkälle pötkitä. Hakukoneiden käyttäjät hakevat yhä tarkempia vastauksia ongelmiinsa yleisen tiedon sijaan. Käyttäjät ovat myös kiireisiä ja malttamattomia, eikä heillä ole halua selata pitkiä opuksia löytääkseen tarvitsemansa.

Ihmisten käyttäytyminen ja tarpeet ovat siis muuttuneet, joten luonnollisesti myös sivustojen toiminnan ja strategioiden on muututtava. Tämä tarkoittaa, että lähestymiskulma hakukoneoptimointiin on hieman erilainen kuin vielä vaikka muutama vuosi sitten.

Nappaa linkkilistaus talteen täältä!

Hanki pääsy Suomen kattavimpaan linkkilistaukseen syöttämällä sähköpostiosoitteesi

Yksityisyytesi on turvattu

Vuoden 2022 trendit SEO optimoinnissa

Hakukoneet kehittyvät jatkuvasti ja muuttavat tapojaan, joilla ne hakutuloksia näyttävät ja järjestävät. On siis ehdottoman tärkeää pysyä muutoksessa mukana ja seurata hakukoneoptimoinnin uusimpia trendejä. Se mikä toimi ennen ei nimittäin enää välttämättä nykypäivänä tuo sinulle näkyvyyttä. Näihin viiteen trendiin keskittymällä, pysyt mukana muutoksessa ja saat sivustollesi näkyvyyttä.

Kuten todettua myös hakukoneiden käyttäjien käyttäytyminen muuttuu ja kehittyy jatkuvasti. Siksi on myös tärkeää seurata tarkasti oman kohdeyleisösi kehittymistä ja optimoida sisältösi heille. Esimerkiksi suomalaisten käyttäytyminen hakukoneissa on uniikkia moniin muihin maihin verratessa.

Laadukkuus

Laadukas sisältö on aina ollut yksi hakukoneiden seuraamista tekijöistä. Sen merkitys on vuosien saatossa kuitenkin vain kasvanut ja vuoden 2022 suuri trendi onkin laatu. Suuri muutos tässä näkyykin sivustojen lähestymisessä – sisältöä tulee tuottaa nimenomaan käyttäjää ja hän tarpeitaan varten, ei miellyttääkseen hakukoneita.

Laadun merkityksen kasvaminen tarkoittaa myös, että niin sanotut quick fixes, eli helpot ja nopeat ratkaisut Google optimoinnissa eivät enää vetele. Kannattaa siis jo tässä vaiheessa hyväksyä, että tulokset eivät synny yhdessä yössä.

Johdonmukainen ja pitkäjänteinen työ hakukoneoptimoinnissa tuottaa kestäviä tuloksia. Keskity siis SEO strategiaasi suunnitellessa pitkän tähtäimen toimiin mieluummin, kuin nopeisiin ratkaisuihin.

Laadukas sisältö on ajankohtaista. Julkaise sivustollasi siis ajankohtaista sisältöä johdonmukaisesti ja riittävän usein. Näin varmistat myös, että sivustoltasi löytyy sisältöä, joka vastaa yhä useamman käyttäjän hakuun. Hakukoneet pyrkivät aina tarjoamaan käyttäjilleen parhaiten heidän hakuaan vastaavia tuloksia, eli sivuja, joista hakukone uskoo käyttäjän löytävän hakemansa. Laadukkaan ja relevantin sisällön tärkeyttä emme siis voi liikaa korostaa.

Google optimointi

Uniikki sisältö, jolla erotut joukosta

Vielä muutama vuosi sitten enempi oli parempi hakukoneoptimoinnissa. Artikkelien tuuppaaminen täyteen avainsanoja ja halpoja linkkejä johti siihe, että nyt internet on pullollaan samanlaisia keskinkertaisia artikkeleita eri aiheista. Vuoden 2022 yksi trendi onkin uskallus erottua joukosta. Unohda geneerinen sisältö, jossa ei oikeastaan päästä pintaa syvemmälle ja tuota mieluummin spesifiä ja uniikkia sisältöä omasta aiheestasi.

Täsmennä ja rajaa aihetta niin, että pystyt tuottamaan siitä sisältöä, joka on todella käyttäjälle hyödykästä. Pyörää on enää tässä vaiheessa turha keksiä uudestaan, eli suurpiirteiset artikkelit liian laajoista aiheista kannattaa suosiolla unohtaa. Google optimointi vuonna 2022 on täsmennettyä ja uniikkia.

Kuvahaut ja visuaalisuus

Visuaalisuus ha kuvahaut on kasvava trendi hakukoneoptimoinnissa. Se on nostanut profiiliaan rauhallisesti, mutta sen uskotaan lähtevän lentoon vuonna 2022. Google Lens eli Googlen visuaalinen haku on nostanut suosiotaan nopeasti ja sillä onkin tehty kuvahakuja jo yli miljardi kertaa. Google Lens mahdollistaa käyttäjän hakea tietoa esimerkiksi esineestä ottamalla siitä kuvan.

Kuvahakujen teknologia on vielä melko alkutekijöissä, mutta se toimii jo tässä vaiheessa hyvin ja kehittyy koko ajan lisää.

Kuinka siis tähän kehitykseen tulisi vastata ja mitä se tarkoittaa hakukoneoptimoinnin kannalta? Tutut säännöt kuvien optimoinnissa pätevät edelleen, eli kuvatiedostojen nimet ja alt tekstit tulee optimoida. Mobiililaitteiden asema kuvahakujen tuloksissa on suuri, eli mobiililaitteille optimoitu sivu on tärkeä tekijä kuvahaun tuloksissa. Myös kuvahauissa tekstisisältö on edelleen tärkeää, eli myös kuvahauissa tuloksissa näytetään korkean auktoriteetin sivuja, joista löytyy laadukasta tekstisisältöä.

SEO optimointi & käyttäjäkokemus

Kuten aiemmin jo mainitsimme, hakukoneiden käyttäjien käyttötottumukset ovat hieman muuttuneet viimeisten vuosien aikana. Käyttäjät haluavat löytää nopeasti ja helposti vastauksia. Vuonna 2022 SEO optimointi tarkoittaakin siis, että sivuston käyttäjäkokemukseen on kiinnitettävä erityisesti huomiota.

Yksi suuri tekijä käyttäjäkokemuksen kannalta on sivuston mobiiliystävällisyys. Eli kuinka hyvin sivusto toimii mobiililaitteilla. Suurin osa hakukoneiden käyttäjistä käyttää niitä juurikin mobiililaitteilla, joten mikäli sivustosi ei ole mobiililaitteille optimoitu, olet heti ulkona pelistä.

Toinen tärkeä tekijä on sivuston helppokäyttöisyys. Kuinka helposti käyttäjä löytää sivustoltasi vastauksen hakemaansa. Mikäli asiakas joutuu selaamaan sisältöäsi useaan otteeseen löytämättä sieltä hakemaansa, olet mitä luultavimmin jo menettänyt hänet.

Mikrohetket ja niihin kohdistaminen

Vuonna 2022 hakukoneet kuten Google keskittyvät entistä tarkemmin käyttäjiensä tarkkoihin ostopolun vaiheisiin. Tämä tarkoittaa siis, että hakukoneet pyrkivät käyttäjän hakutermien perusteella määrittelemään, missä vaiheessa omaa ostopolkuaan käyttäjä on ja tarjoamaan juuri siihen vaiheeseen sopivaa sisältöä. Riippuen siis, onko käyttäjä vasta kartoittamassa eri vaihtoehtojaan vai jo ostopolkunsa lopussa valmiina tekemään ostoksen, hakukone tarjoaa hänelle siihen hetkeen sopivaa sisältöä.

Pysyäksesi siis mukana hakukoneiden kehityksessä, tulee sinun vuonna 2022 keskittyä näihin asiakkaidesi eri ostopolun vaiheisiin ja pyrkiä kohdentamaan sisältöä erikseen kuhunkin mikrohetkeen. Kartoita siis oman asiakkaasi ostopolku ja sen vaiheet tarkasti, jotta osaat luoda sisältöä sen kuhunkin vaiheeseen.

Nappaa linkkilistaus talteen täältä!

Hanki pääsy Suomen kattavimpaan linkkilistaukseen syöttämällä sähköpostiosoitteesi

Yksityisyytesi on turvattu