fbpx
LOADING

Osaamisen tuotteistaminen eli miten kaupallistaminen tehdään käytännössä

Osaamisen tuotteistaminen eli miten kaupallistaminen tehdään käytännössä

by Mikko maaliskuu 05, 2019
Osaamisen tuotteistaminen

Osaamisen tuotteistaminen ja kaupallistaminen on mielenkiintoinen kysymys yrittäjyydestä puhuttaessa. Meistä kullakin löytyy se oma supervoima, jonka ilosanomaa haluamme jakaa muille ihmisille.

Lukuaika: 4 minuuttia

Vaikka meiltä kaikilta löytyy oma uniikki asiantuntemus joidenkin tiettyjen teemojen ympäriltä, useat yrittäjät kaipaavat jonkinlaista Step-by-step – askel askeleelta etenevää suunnitelmaa kaupallistamisen avuksi ja selkeyttämiseksi.

Pyrin tämän postauksen kautta jakamaan yhden mahdollisen polun oman asiantuntemuksen kaupallistamiseksi.

1. Osaamisen tuotteistaminen alkuun: Mikä on se asiantuntemus ja supervoima jota haluat jakaa muille?

Aivan ensimmäiseksi on tärkeä selventää muiden ihmisten lisäksi myös itselle lasertarkasti se, mikä oikein on muille jaettava asiantuntemus ja supervoima. Kun kirjoitat paperille ylös kaikki ne seikat mitä osaat ja teet, koko teema tulee paljon selkeämmäksi. Pystyt samalla myös hienosäätämään tarjontaa sen mukaan, miltä kokonaisuus vaikuttaa.

Tässä pari vinkkiä oman asiantuntemuksen selkeyttämiseksi:

Keep the main thing main thing voisi lontoolainen tässä kohtaa tokaista eli pidä tärkein asia tärkeimpänä asiana

Saman teeman mukaisesti keskity vain yhteen asiaan ja palveluun kerrallaan. Valitse se osio osaamisestasi, joka ratkaisee kaikista kivuliaimman ongelman markkinoilla. Muista myös se, että spesialisti ansaitsevan usein moninkertaisesti enemmän kuin generalistit (yleisellä tasolla toimivat tekijät).

Eli käytännössä määritä se mitä teet, minkä ongelman ratkaiset ja millaisen lopputuloksen ongelman ratkaisu luo.

2. Kenelle haluat jakaa asiantuntemusta eli kohdeyleisö ja ihanneasiakas

Seuraavana askelmana, kun omaa osaamisen tuotteistaminen ja kaupallistaminen pyöräytetään kunnolla käyntiin on se, kenelle haluat jakaa omaa asiantuntemusta. Käytännössä tämä tarkoittaa siis kohdeyleisön ja ihanneasiakkaan määrittämistä.

Mieti siis niitä seikkoja, millaisen henkilön kanssa haluaisit työskennellä palveluyrittäjänä – tai minkälainen on ostaja tuotteiden myymisen tapauksessa.

kohdeyleisöKirjoita vastauksia ylös esimerkiksi näihin kysymyksiin:

– Mitä kohdeyleisö kipuilee?

– Mistä he ovat kiinnostuneita?

– Mitä ihanneasiakas suorastaan himoaa?

– Mitä he ajattelevat?

– Mitä he googlettavat?

Voit käyttää apunasi myös erilaisia netistä löytyviä työkaluja kohdeyleisön määrittämiseksi kuten Facebookin Audience Insights – kohderyhmätyökalua sekä Googlen Keyword Planner – avainsanatyökalua.

Katso lisätietoja kyseisten työkalujen käyttämisestä täältä.

3. Missä ostoinnostusta uhkuva kohdeyleisö kokoontuu ja viettää aikaansa?

Kolmantena steppinä osaamisen tuotteistaminen ja  kaupallistaminen -teeman suhteen on ostoinnostusta uhkuvan kohdeyleisön paikallistaminen. Tämän vaiheen tarkoituksena on löytää paikka, jossa kohderyhmä kokoontuu ja viettää aikaansa.

Internet ja sosiaalinen media ovat helpottaneet merkittävällä tavalla kohdeyleisön paikallistamista.

Erityisesti lukemattomat Facebookin ryhmät tai Googlen avulla löytyvät blogit ja foorumit keräävät virtuaalisesti yhteen tuhansia samoista teemoista kiinnostuneita ja innostuneita ihmisiä – jopa suomen kielellä toimittaessa.

Kun lähdet paikallistamaan ostoinnostusta uhkuvaa kohderyhmää oman supervoimasi kaupallistamiseksi, voit käyttää apunasi alla olevia kysymyksiä:

– Missä kohdeyleisö viettää aikaansa netissä?

– Millaisille sähköpostilistoille he rekisteröityvät?

– Minkälaiset blogit heitä kiinnostavat?

– Millaisiin Facebook-ryhmiin ihanneasiakas kuuluu?

– Vai käyttääkö kohderyhmä sittenkin Facebookin sijaan Instagramia?

– Mitä hakusanoja he käyttävät hakiessaan Googlen avulla tietoa?

– Mistä verkkokaupoista he ostavat tuotteita?

Kun vastaat näihin kysymyksiin ajatuksella, löydät varmasti useita kokoontumispaikkoja ihanneasiakkaallesi netistä.

4. Vastustamattoman tarjouksen luominen

Myynnin tehostaminenNeljäntenä askelmana, kun suuntana on oman osaamisen tuotteistaminen ja kaupallistaminen, toimii niin sanotun vastustamattoman tarjouksen luominen. Vastustamattoman tarjouksen luomiseen kuuluu muutamia todella tärkeitä teemoja olennaisena osana.

Vastustamaton tarjous on jokin sellainen kokonaisuus, jota ostoinnostusta uhkuva kohderyhmä ei yksinkertaisesti voi sivuuttaa. Vastustamaton tarjous voi myös niputtaa yhteen useita hyödykkeitä tai tuotteita. Näin se mahdollistaa sekä korkeamman hinnan pyytämisen että merkittävän lisäarvon pyytämisen.

Jotta kykenet luomaan vastustamattoman tarjouksen, sinun täytyy lisäksi osata viestiä tarjoomasta kohdeyleisöä kiinnostavalla ja innostavalla tavalla. Tätä varten copywriting eli myyvän sisällöntuottaminen on erittäin tärkeä taito opittavaksi.

Määritä siis se vastustamaton tuote- tai palvelukokonaisuus, jota unelma-asiakkaasi ei voi vastustaa.

5. Myy vastustamatonta tarjousta ostoinnostusta uhkuvalle kohdeyleisölle

Oman osaamisen tuotteistaminen ja kaupallistaminen lähestyy tämän artikkelin osalta loppuaan. Viimeisenä askeleena on myyminen. Valitettavan usein yrittäjät jättävät ostamisen psykologian hyödyntämisen siinä vaiheessa, kun pöytä on valmiiksi katettu asiakkaiden vastaanottamiseksi.

Pyri kääntämään ajatus myynnin suhteen mielessäsi pois tuputtamisesta ja pakottamisesta. Ajattele sen sijaan myynnin käsite ihmisten auttamisena. Tällöin tunnet velvollisuuden tunnetta tarjota kohderyhmän ongelman ratkaisevaa vastustamatonta tarjousta niin usein kuin mahdollista.

Lopuksi

Kävimme tämän artikkelin puitteissa läpi seikkoja teemoja askel askeleelta siihen, miten yrittäjä kykenee tekemään oman osaamisen, eli niin sanotun supervoimansa, tuotteistamisen ja kaupallistamisen.

Nämä viisi eri pointtia olivat ensiksi oman asiantuntemuksen ja kohdeyleisön määrittäminen. Seuraavaksi vuoroon tulivat kohdeyleisön paikallistaminen, vastustamattoman tarjouksen luominen sekä sen myyminen.

KaupallistaminenTämä seuraava lausahdus auttaa sinua hahmottamaan tämän kokonaisuuden kristallinkirkkaaksi artikkelin lopuksi.

Määritä oma toimintasi yhdellä virkkeellä kerrottavaksi. Tällöin kaikki osapuolet, – sinä mukaanlukien – tietävät tarkasti sen, mitä tarjoat ja mitä sinulta voi ostaa.

Kaava kuuluu kaikessa lyhykäisyydessään näin: ”Autan x saavuttamaan y z avulla”

Kaavan muuttujat ovat seuraavat:

x = kohdeyleisö

y = tavoite eli mitä kohdeyleisö haluaa saavuttaa

z = millä tavoin autat kohdeyleisöä saavuttamaan tavoitteensa

Esimerkki voisi olla vaikkapa: ”Autan pienyrittäjiä tuottamaan myyvää sisältöä verkkoon ihanneasiakkaan tavoittamiseksi yksinkertaisia copywriting-periaatteita seuraten.”

Esimerkin muuttujat ovat siis:

x = pienyrittäjät

y = tuottamaan myyvää sisältöä verkkoon ihanneasiakkaan tavoittamiseksi

z = yksinkertaisia copywriting-periaatteita seuraten

Nappaa siis näiden viiden tärpin lisäksi tämä viimeinenkin lausahdus talteen, kun osaamisen tuotteistaminen ja kaupallistaminen on vakaana aikomuksena!

Tarinaa pukkaa

Viimeisimmät blogiartikkelit

upeasti menestyvä myyntisuppilo
perinteiset kotisivut liidimagneetiksi

Related Articles

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *