fbpx

Ole kiehtova hahmo kohdeyleisösi keskuudessa [3 pointtia]

Ole kiehtova hahmo kohdeyleisösi keskuudessa [3 pointtia]

Kirjoittanut Mikko heinäkuu 19, 2018
kiehtova hahmo

Lukuaika: 5 minuuttia

Yritysten ja liiketoimintojen tarkoituksena on hankkia asiakkaita tuotteilleen ja palveluilleen. Asiakkaita voidaan hankkia monella eri tavalla niin perinteisen maailman mainostuskeinoin kuin myös internetin tuoreimpien ja monin tavoin tehokkaimpien kanavien kautta.

Hankitpa asiakkaasi sitten perinteisimmillä tai modernimmilla menetelmillä – tai hyvin todennäköisesti niiden yhdistelmällä, yksi tärkeä seikka voi vaikuttaa siihen, lyökö liiketoimintasi läpi vaiko ei.

Tämä menestymisen takeena oleva tärppi jää usein unholaan, kun lähdetään mainostamaan omaa liiketoimintaa tuotteen ominaisuudet edellä.

Sinun tulee nimittäin luoda liiketoiminnalle kasvot ja samaistumisen kohde eli kiehtova hahmo.

Kiehtova hahmo voi olla käytännössä mikä tahansa yritykseen liittyvä henkilö. Hahmo voi olla asiakas, työntekijä, koekaniini – tai monissa tapauksissa sinä itse. Tähän hahmoon asiakkaiden on helppo samaistua ja sitä kautta kokea tiiviimpi kytkös itse tuotteen tai palvelun hankintaa ajatellen.

Esimerkki:

Lähes jokaisesta megamenestykseen nousseesta elokuvasta löytyy kiinnostavia näyttelijöitä. Jos näyttelijä ei ollut tunnettu ennen myyntiennätyksiä rikkovan elokuvan julkaisua, hän on sitä satavarmasti sen jälkeen.

Näyttelijät ovat yksi iso osa elokuvan tarinaa. Ihmiset voivat samaistua heihin. Jos tykkäät jostain Leonardo DiCaprion vanhemmasta elokuvasta, haluat melko varmasti nähdä hänet uudestaan valkokankaalla tuoreen leffan myötä.

Samalla haluat nähdä kaikenlaisia uutisartikkeleita ja hömppäuutisia suosikkinäyttelijäsi osalta, kun tuoreen elokuvan julkaiseminen lähestyy – tai vastaavasti hienon elokuvakokemuksen jälkeen lisätietoa etsiessäsi.

Elokuvien näyttelijät ovat siis yksi hyvä esimerkki kiehtovasta hahmosta.

Edellinen esimerkki ei tarkoita sitä, että meidän kaikkien tulisi olla elokuvanäyttelijöitä pystyäksemme luomaan kiehtovan hahmon. Mutta samaan hengenvetoon on painotettava sitä, että eräänlainen näytteleminen kuuluu kuitenkin teemaan.

Käymme tämän artikkelin puitteissa läpi kolme eri pointtia siihen, miten voit itse luoda kiehtovan hahmon oman liiketoiminnan osalta.

3 tärkeää pointtia kiehtovan hahmon luomiseksi ovat:

1. Elementit

2. Identiteetti

3. Tarina

Elementit

Photo by Daniel Hjalmarsson on Unsplash

Elementit luovat perusedellytykset kiehtovan hahmon luomiseksi. Nämä edellytykset on tärkeää nostaa esiin heti alkuun, jotta hahmosta saadaan luotua mahdollisimman innostava kohdeyleisön silmien edessä.

Kiehtovan hahmon elementteihin sisältyvät mm.

– Taustatarina

– Vertauskuvat

– Luonteenpiirteiden jakaminen

– Avoimuuden puolestapuhuja

Taustatarinan tarkoituksena on avata kiehtovan hahmon historiaa ja elämää. Se auttaa samalla kohdeyleisöä samaistumaan hahmoon. Taustatarinan on liityttävä tiiviisti liiketoiminan tuotteeseen tai palvelun.

Toiseksi, kiehtova hahmo käyttää todella paljon vertauskuvia. Ne liittyvät hahmon elämään ja selkeyttävät myös taustatarinan kertomista sekä jakamista. Vertauskuvat ovat tavallaan lyhyitä taustatarinoita.

Luonteenpiirteiden jakaminen kohdeyleisön kanssa on yksi tärkeimmistä elementeistä kiehtovan hahmon perusedellytysten parista. Varsinkin täydellistä sädekehää murtavat piirteet on erityisesti nostettava esiin. Harva osaa nimittäin samaistua onnistumisesta toiseen ratsastavan ihmisen tai hahmon kanssa – vai mitä?

Neljäs ja samalla viimeinen elementti on avoimuuden puolestapuhujana toiminen. Se tarkoittaa sitä, että kiehtova hahmo pitää omasta sanomastaan kiinni – riippumatta siitä, pitävätkö kaikki hänen ajatuksistaan vai ei. Jos hahmo pyrkii miellyttämään kaikkia, lopputulos on valitettavan usein päinvastainen.

Identiteetti

Photo by Chris Barbalis on Unsplash

Identiteetti on toinen pointti kiehtovan hahmon luomisen takaa. Hahmolla on valittavaan neljä erilaista henkilöllisyyttä. Kun käyt läpi nämä neljä erilaista vaihtoehtoa, sopiva luonne useimmiten suorastaan hyppää silmille. Se on vahva signaali siitä, mikä identiteetti hahmolle pitäisi valita.

Kiehtovan hahmon erilaiset identiteetit ovat:

– Johtaja

– Seikkailija

– Reportteri

– Vastahakoinen sankari

Kiehtovan hahmon ensimmäinen identiteettivaihtoehto on johtaja. Kuten me kaikki hyvin tiedämme, hyvä johtaja on sellainen henkilö, jota on turvallinen ja helppo seurata. Kiinnostava johtajahahmo ei tee tähän poikkeusta. Johtajilla on useimmiten samanlainen taustatarina kohdeyleisön kanssa, jolloin hän tietää sen, miten viedä yleisö onnistuneesti pisteestä A pisteeseen B.

Seikkailija on melko lailla vastaavanlainen opas johtajan kanssa. Seikkailijan erona johtajaan on se, että tien näyttämisen sijaan, seikkailija antaa kanssakulkijoilleen vastauksia. Seikkaileva hahmo löytää siis kohdeyleisön mieltä askarruttaviin kysymyksiin tietoutta samanaikaisesti muiden kanssa. Opettajan tarkoituksena on nimittäin olla vain yhden kappaleen oppilaitaan edellä.

Kolmas identiteetti on reportteri. Reportteri on sellainen hahmo, joka haluaa oppia intohimoisesti jostain tietystä teemasta ja asiasta. Hän jakaa oppimaansa tietoutta kohdeyleisönsä kanssa. Reportterista tulee monissa tapauksissa ajan myötä seikkailijan kautta johtaja, kun hän imee sienen lailla tietoutta itseensä. Olen myös itse eräänlainen reportteri Verkosta Vapauteen – podcastin asiantuntijahaastattelujen myötä.

Viimeisenä identiteettinä toimii vastahakoinen sankari. Tällainen hahmo on yleisesti ottaen nöyrä palvelija, joka ei halua vastaanottaa sankarin viittaa itselleen. Kohdeyleisö kuitenkin vaatii hänet näyttämään osaamistaan kaikille maailman ihmisille – jonka hän myös itse hyvin tietää. Hän nouseekin parrasvaloihin omista negatiivisista tuntemuksistaan huolimatta velvollisuuden tunteen vuoksi.

Tarina

Photo by Jonatan Pie on Unsplash

Kolmas ja samalla viimeinen iso pointti kiehtovan hahmon luomisen taustalla on tarina. Tarinat on loistava tapa kommunikoida ja käydä vuorovaikutusta hahmon sekä kohdeyleisön välillä. Tarinoiden taustalla oleva juoni on isossa osassa vaikuttavuuden suhteen. Nämä alla olevaa kuusi erilaista tarinatyyliä auttavat sinua ottamaan juonen päästä kiinni kiehtovan hahmon osalta.

– Häviö & paluu

– Me vs he

– Ennen ja jälkeen

– Uskomaton löytö

– Salaisuuden jakaminen

– Kolmannen osapuolen referenssi

Häviö & paluu tarkoittaa sellaista tarinan muotoa, jossa kiehtovalla hahmolla oli ensin kaikki palaset paikoillaan elämässään, mutta syystä tai toisesta menetti kaiken. Tästä kokemuksesta viisastuneena hän kuitenkin tekee paluun huipulle. Jos sinulla ei ole omassa elämässäsi vastaavaa kokemusta, voit myös pyrkiä ottamaan mallia menestyksekkäistä elokuvista tai historiallisista henkilöistä.

Toinen tarinatyyli, me vs hs, on puolestaan sellainen, jossa kiehtova hahmo pyrkii pitämään omasta sanomastaan kiinni neljättä elementtiä, avoimuuden puolestapuhujana toimijana mukaillen. Tämä tyyli kerää puolelleen kohdeyleisön, joka tukee kiehtovaa hahmoa ”taistelussaan” toisenlaista tyyliä kannattavia vastaan. Tähän tyyliin pätee melko usein tilanne, jossa asioiden tekijät joutuvat vastakkainasetteluun pelkkiä puhujia vastaan.

Ennen ja jälkeen tyylissä pyritään motivoimaan kohdeyleisö yksinkertaisella mutta vaikuttavalla tavalla. Kuvat toimivat tähän tarinamuotoon yleisesti todella mainiosti. Kuvien avulla on nimittäin mahdollista osoittaa hyvin simppelisti suurikin ennen ja jälkeen – muutos. Esimerkkinä voisi toimia vaikkapa ennen ja jälkeen – kuvat 20 kilogramman painonpudotuksen yhteydessä.

Ette ikinä arvaa mitä löysin!? Tällainen positiivista, aavistuksen verran myös jännityksen omaista innostusta uhkuva huudahdus aiheuttaa kuulijoissa lähes sataprosenttisesti uteliaisuuden kynnyksen kirkkaan ylittämisen. Uskomaton löytö on siis tarinatyyli, jossa kiehtova hahmo puhkuu intoa ja halua jakaa tietouttaan kohdeyleisölleen.

Salaisuuden jakaminen toimii melko lailla saman psykologian perusteella kuin uskomattoman löydön tapauksessa. Kohdeyleisön on vaikea pysyä pöksyissään, jos kiehtova hahmo osaa raottaa salaperäisyyden verhoa sopivalla tavalla ennen tiedon jakamista. Tämä tyyli on yksi kiinnostavimmista tavoista lähteä luomaan kiehtovan hahmon konseptia.

Viimeisenä tarinan muotona kiehtovan hahmon luomisen yhteydessä on kolmannen osapuolen referenssi. Ihmisiä kiinnostaa aina toisten kanssakulkijoiden saavuttamat tulokset yritysten tarjoamien tuotteiden ja palveluiden suhteen. Tämän vuoksi erilaisten menestystarinoiden jakaminen voi auttaa omaa kiehtovaa hahmoa nousemaan seuraavalle tasolle innostavuuden ja inspiroimisen parissa.

Lopuksi

Kävimme siis tämän artikkelin puitteissa läpi kolme eri pointtia siihen, miten voit itse luoda kiehtovan hahmon oman liiketoiminnan avuksi. Nämä kolme eri vinkkiä ovat elementit, identiteetti ja tarinat. Kuten varmasti huomasit artikkelin luettuasi, löydät monia eri tyylejä ja muotoja oman kiehtovan hahmon luomiseen ja personointiin.

Suurin yksittäinen tärppi on lopulta kuitenkin se, että olitpa sitten oman liiketoimintasi kiehtova hahmo itse tai et, ihmiset haluavat seurata ja löytää samaistuttavan hahmon yritysten logojen ja brändien sijaan. Tämä hahmo on siis parhaimmassa ja tehokkaimmassa tapauksessa rehellinen ja avoin ihminen teoreettisen konseptin sijaan. Pyri siis olemaan oma itsesi – mutta mausta persoonaasi mielenkiintoisilla ja värikkäillä tarinoilla!

Tarinaa pukkaa

Viimeisimmät blogiartikkelit

Konsultointi
Liiketoiminnan kehittäminen
sähköpostimarkkinointi
Avainsanat:

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Vaaditut kentät on merkitty *-merkillä