fbpx
LOADING

Nettibisnes ja sen pyörittäminen pähkinänkuoressa – Q&A 2/2

Nettibisnes ja sen pyörittäminen pähkinänkuoressa – Q&A 2/2

by Mikko 28 toukokuun, 2019
Nettibisnes

Jollet ole vielä tutustunut Kysymys ja vastaus -minisarjan ensimmäiseen nettibisnes -osioon, voit tehdä sen täältä. Tämä toinen osa kattaa loput viisi yhteensä yhdeksästä minulle esitetystä kysymyksestä koskien nettibisnes -teemaa.

Lukuaika: 6 minuuttia

1. Nettibisnes teemana: Räätälöidyt palvelut vs tuotteistaminen

Nettibisnes teemanaKun yrittäjä on aloittamassa palvelualan nettibisnes yrityksen pyörittämisen, kysymys räätälöityjen tuotteiden ja tuotteistettujen palveluiden välillä käy kuumana. Moni haluaisi aloittaa suoraan tuotteistamisella ja vapauttaa täten omaa aikaansa pelkästä työntekemisestä.

Räätälöidyt tuotteet vaativat nimittäin roppakaupalla vaivaa eikä ole hirveän tehokkaasti skaalattavissa. Mutta, jos yrittäjä ei hallitse täysin palveluprosessia ja pysty olemaan varma siitä, että asiakas saa varmasti haluamansa tulokset tuotteistamisprojektin päätteeksi, tuotteistamiseen ei kannata rynnätä suinpäin.

Minulla on tähän kaksintaisteluun yksiselitteinen ratkaisu ja vastaus.

Palveluyrittäjän pitää aina aloittaa räätälöityjen palveluiden tarjoamisella. Kun hän on tehnyt lukemattomia kertoja erilaisia projekteja alusta loppuun asiakkaalle, prosessista alkaa pikkuhiljaa löytymään tiettyja kaavoja.

Näitä kaavoja voi lopulta paketoida tuotteeksi, jonka avulla asiakas kykenee tekemään saman prosessin itsenäisesti.
Samalla palveluyrittäjä pystyy keskustelemaan monien eri asiakkaiden kanssa kaksinkeskisesti heidän haasteistaan ja ongelmistaan – ja oppii ratkomaan niitä.

Kun palveluyrittäjä pystyy ratkaisemaan kohdeyleisönsä kivuliaimmat kipukohdat ja haastavimmat ongelmat räätälöidyllä palvelullaan kerta toisensa jälkeen, aika on kypsä palvelun tuotteistamiselle.

2. Kuinka paljon on järkevää tehdä itse nettibisneksen pyörittämisen osalta?

Nettibisnes ja ulkoistaminenJokaisella yrittäjällä on energiaa ja osaamista eri määrä käytettävänään ja hyödynnettäväksi oman yrityksen pyörittämisen puitteisiin. Tämän vuoksi tähän kysymykseen ei ole yhtä selkeää vastausta.

Kaikista optimaalisin tilanne olisi kuitenkin se, että yrittäjä pystyisi keskittymään juuri siihen omaan asiantuntemuksen – supervoimaan – jota hän haluaa jakaa ihanteellisille asiakkailleen.

Tämän vuoksi kaikkien muiden asioiden parissa näpertely, jossa oma osaaminen ei ole parhaimmassa mahdollisessa käytössä, on haitallista monella tasolla.

Tällöin yrittäjän asiantuntemuksesta jää paitsi sekä potentiaalinen kohdeyleisö kaikkine ongelmineen että oma fiilis ja merkityksellisyyden tunne.

Tärkein asia tässä maailmassahan on tarpeeksi syvälle kaivautumisen jälkeen aika.

Kaikilla meillä on aikaa 24 tuntia vuorokaudessa. Sitä ei saa yhtään enempää eikä vähempää ladattua omaan käyttöön. Sen vuoksi aikaa on tärkeä käyttää niiden asioiden parissa, jossa kokee olevansa hyödyksi muille – ja josta itse nauttii eniten.

Toinen iso teema ajan ohella on raha.

Raha ei ole aikaa tärkeämpi asia – mutta sen avulla pystyy monistamaan aikaa palkkaamalla apua sellaisien teemojen ympärille, josta joku muu saattaisi suoriutua tehokkaammin.

Tämän teeman tekee samalla haasteelliseksi että mielenkiintoiseksi se, että yrittäjällä on usein alussa käytettävään enemmän aikaa kuin rahaa.

Tavoitteena on muuttaa tilanne tilapäisesti päinvastaiseksi. Tilapäisesti siksi, että jatkossa on tarkoitus hakea rahan avulla lisää aikaa toisilta ihmisiltä. Tällöin oma aikaikkuna puolestaan saa jälleen tarvittavaa vapautta.

Eli yhteenvetona kysymyksen teemaan: Alkuun yrittäjä joutuu varmasti käyttämään enemmän aikaa nettibisneksen pyörittämiseen kuin mitä haluaisi, sillä rahaosio on niukkuuden partaalla.

Kun yritystoiminta kehittyy ja alkaa tuottamaan tuloa sisäänpäin, kannattaa käyttää osa tuloista avun palkkaamiseksi. Tällöin tilanteen voi kääntää päälaelleen niin, että yrittäjällä on lopuksi käytettävään sekä rahaa että ajan tuomaa vapautta.

3. Mikä on tehokkain keino liidien hankkimiseksi?

Nettibisnes ja Facebook

Lähde: AudienceProject & Harto Pönkä

Näin vuoden 2019 alkupuolella tehokkain keino hankkia ja saada liidejä omalle liiketoiminnalle netissä on maksullinen Facebook-mainonta yhdessä kohdeyleisöä kiinnostavan laadukkaan sisällön kera.

Vaikka tämä erittäin tehokas yhdistelmä kassavirtaa tuottavien liidien hankkimiseksi on helppo todeta ääneen, sen menestyksekäs toteuttaminen vaatii kärsivällistä paneutumista Facebook-mainonnan hallitsemiseen ja myyvän sisällöntuottamiseen.

Kun luot Facebook-mainoksen, jonka tavoitteena on omien tuotteiden tai palveluiden myyminen, mainoksessa itsessään ei kannata suoraan myydä kyseisiä tuotteita tai palveluita.

Suosittelen kertomaan pitkähkön, minimissään noin 100 sanan värikkään tarinan oman aihealueen ympäriltä. Tarinan tähtäimenä on johdatella ihanneasiakas napsauttamaan itsensä mainoksen kautta lasertarkasti aiheeseen liittyvälle laskeutumissivulle.

Mainoksen sisältämä pitkä tarina toimii lyhyttä myyntiviestiä paremmin muutaman tärkeän seikan vuoksi.

Ensiksi pitkä viesti erottelee kohderyhmän jyviä akanoista niin, että asiasta kiinnostunut henkilö joutuu klikkaamaan mainoksessa näkyvää ’Näytä lisää’ – painiketta nähdäkseen koko tekstisisällön.

Tämä puolestaan antaa mainokselle korkeammat laatupisteet ja sitä kautta pienemmät napsautushinnat, jonka avulla voit johdattaa laskeutumissivulle enemmän teemasta innostuneita henkilöitä edullisempaan hintaan.

Toki edellytyksenä on se, että mainoksen kohdennus on tehty oikeaa kohderyhmää varten Facebookin kohderyhmätyökalua hyväksi käyttäen. Tällöin mainoksen näkyvyys on jo valmiiksi suunnattu sopivia silmäpareja ajatellen.

Laskeutumissivullakaan ei ole järkevää myydä välittömästi tarjoamaasi tuotetta tai palvelua.

Suosittelen valmistamaan kiinnostuneita henkilöitä varten eräänlaisen 3-6 minuutin arvovideon katsottavaksi. Videon tarkoituksena on siirtää henkilön fokus FB-mainoksen tarinan herättämästä kiinnostuksesta kohti tarjoamasi tuotteen tai palvelun ostamista.

Kun prospekti (kiinnostunut henkilö) on katsonut arvovideon, hänet ohjataan yksinkertaisen toimintakehoituksen kautta tuotteen/palvelun ostamiseen.

Tämän kolmiaskeleisen prosessin isona kuvana on muutama tärkeä pointti.

Vuoden 2019 asiakas vaatii isomman lämmittelyn mainoksen ja laskeutumissivun kautta ennen ostamista. Se kannattaa tehdä, koska Facebook antaa siihen loistavan mahdollisuuden.

Laskeutumissivun arvovideo antaa meille loistavan mahdollisuuden erottaa lisää kiinnostuneita neuloja heinäsuovasta. Voimme nimittäin tehdä uudelleenmarkkinointia entistä kohdennetumman mainoksen muodossa niille henkilöille, jotka päätyivät klikkaamaan mainoksesta ländärille.

Tällöin tiedämme, että tällä ryhmällä on ainakin jonkinasteista kiinnostusta aihetta kohtaan.

Lopuksi voimme luoda vielä kolmannenkin kohderyhmän mainostamiseen niille henkilöille, jotka ovat napsauttaneet mainoksesta videoon sekä videosta tuotteen myyntisivulle.

Tämä ryhmä on ostamista vaille valmis, jolloin uudelleenmarkkinointi on mahdollista tehdä sen mukaisesti – eli kehoittaminen suoraan ostamaan.

Moni mainostaja tekee mainostamista suoraan tällä tekniikalla laajalle kohderyhmälle. Toki jotkut ostavat isostakin kohderyhmästä hakuammuntatekniikalla, mutta mainostaja joutuu tällöin maksamaan paljon tarkasti kohdennettua ryhmää isompia klikkihintoja.

On tärkeää painottaa vielä sitä seikkaa, että tämä kolmivaiheinen prosessi vaatii paljon liikennettä toimiakseen kunnollisesti. Mainostajan onneksi, Facebook pystyy tuottamaan tämän kävijämäärän lähes toimialasta riippumatta.

Summa summarum, tämän hetken tehokkain keino liidien hankkimiseen on maksullinen Facebook-mainonta yhdistettynä kohderyhmää innostavan sisällön kera.

4. Löytyykö verkkokurssien ja verkkokauppojen ulkopuolelta nettibisnes ansaintamahdollisuuksia?

Löytyykö verkkokurssien ja verkkokauppojen ulkopuolelta nettibisnes ansaintamahdollisuuksiaMonet verkosta toimeentuloa etsivät henkilöt ovat nostaneet esille sen, että heistä tuntuu useiden nettibisnes ansaintamahdollisuuksien liittyvän joko verkkokurssien valmistamiseen ja myymiseen tai vastaavasti verkkokaupan pyörittämiseen.

Tästä johtuen he ovatkin miettineet sitä, löytyykö niiden ulkopuolelta vaihtoehtoja paikkariippumattomien tulojen hankkimiseksi.

Ensinnäkin, on tärkeä painottaa sitä, että mahdollisuuksia löytyy myös verkkokurssien ja -kauppojen ohella.

Ehkä helpoin tapa aloittaa sivutulojen ansaitseminen verkossa on freelanceriksi ryhtyminen. Freelancerien työmahdollisuuksiin kuuluvat mm. sisällöntuottaminen, käännöstyöt, asiakaspalvelu sekä teknisemmät alat kuten hakukoneoptimointi, graafinen suunnittelu ja koodaaminen.

Freelanceritöitä voi löytää mm. Upwork.com ja Freelancer.com – sivustojen kautta.

Freelancerina toimimisen ohella myös bloggaaminen on hieno tapa aloittaa työskentely netissä. Bloggaamisen tarkoituksena on jakaa laadukasta ja kohdeyleisöä kiinnostavaa tietoa jostain itselle tärkeästä aiheesta. Bloggaaja kokee usein olevansa joko tietyn teeman asiantuntija tai aiheen ympäriltä tietoa janoava opettelija.

Myös perinteinen palveluyrittäjyys on täysin mahdollista toteuttaa nettiympäristössä. Tällöin voit myydä omaa asiantuntijuutta ja osaamista netin välityksellä. Palvelu voidaan toteuttaa joko fyysisesti kivijalkaympäristössä, konsultointityyppisesti netissä – tai vaikkapa tuotteistettuna pakettina videoiden muodossa.

Näiden muutamien tässä postauksessa mainittujen tyylien lisäksi mahdollisuuksia löytyy vaikka kuinka paljon verkkokurssien ja verkkokauppojen ohella paikka- ja aikariippumattomien tulojen ansaitsemiseksi.

Tärkeintä on lopulta valita yksi teema ja lähteä työstämään sitä yhdessä pitkäjänteisen ajattelumallin kera.

5. Löytyykö yritykselle maksavia asiakkaita?

Miten saada ihmiset kiinnostumaan ja ostamaan verkossaLiiketoimintaa pyörittäviä yrittäjiä kiinnostaa tietenkin aina se seikka, että mistä ja miten yritykselle löydetään maksavia asiakkaita.

Ennen kuin lähdetään pohtimaan tarkemmin sitä, mistä nämä maksavat asiakkaat mahdollisesti löytyisivät, on tärkeä laittaa oma tarjooma kuntoon.

Eli onnistumisen kannalta on äärimmäisen tärkeää miettiä täysin objektiivisesti sitä, ostaisitko itse myymäsi tuotteen tai palvelun. Jollet tähän objektiivisuuteen kykene, tiedustele samaa asiaa verkostoltasi – tai muilta sidosryhmiltä.

Palvelu tai tuote pitää pystyä muuntamaan ns. vastustamattomaksi tarjoukseksi.

Vastustamaton tarjous on sellainen tuotteiden tai palveluiden kokonaisuus, jota asiakas yksinkertaisesti ei voi vastustaa. Tuotteiden ja palveluiden paketointi tuhtia lisäarvoa muodostavaksi kokonaisuudeksi mahdollistaa samalla myös aavistuksen verran korkeamman hinnan pyytämisen myyntinumeroiden kasvaessa.

Kun tarjooma on laitettu kuntoon, on aika tutkia vielä toinen nettibisnes -seikka, ennen kuin lähdemme etsimään maksavia asiakkaita.

Toimialaan kuuluvien ihmisten on tärkeää olla oman tarjooman ohella maksukykyisiä. Helpottaaksemme muutenkin raskasta yrittäjän arkea, suosittelen valitsemaan sellaisen toimialan, jossa ihmisillä löytyy valmiuksia käyttää rahaa.

Vasta tämän jälkeen olemme valmiita siirtymään Facebookin Audience Insights ja Google Keyword Planner – työkalujen pariin saadaksemme tietoutta kohderyhmän koosta ja heitä askarruttavista kysymyksistä.

Audience Insights – työkalu jakaa valtavan määrän tietoutta Facebookin käyttäjistä (johon kuuluu noin puolet suomalaisista) ja heidän mielenkiinnon kohteistaan. Keyword Planner puolestaan kertoo sen, kuinka paljon jotain tiettyä sanayhdistelmää haetaan kuukausittain Googlen hakukoneen kautta.

Kun yhdistelemme näiden työkalujen antamaa dataa, olemme suuren harppauksen lähempänä kaupallisestikin järkevän toimialan valintaa.

Näitä kolmea vaihetta seuraamalla saat mitä suurimmalla todennäköisyydella vastauksen siihen, löytyykö maksavia asiakkaita myös sinun toimintasi tarpeisiin.

Tarinaa pukkaa

Viimeisimmät blogiartikkelit

upeasti menestyvä myyntisuppilo
perinteiset kotisivut liidimagneetiksi
Tags:

Related Articles

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *