fbpx
LOADING

Nettibisnes ja sen pyörittäminen pähkinänkuoressa – Q&A 1/2

Nettibisnes ja sen pyörittäminen pähkinänkuoressa – Q&A 1/2

by Mikko huhtikuu 30, 2019
Nettibisnes

Jaan seuraavan kahden blogipostauksen aikana vastauksia allekirjoittaneelta kysyttyihin yhteensä yhdeksään kysymykseen koskien sitä, miten nettibisnes laitetaan menestyksekkäästi pyörimään. Lue vastauksia tästä artikkelista – ja jätä oma kysymyksesi kommenttiosioon sisällön jälkeen!

Lukuaika: 6 minuuttia

1. Nettibisnes kuntoon – Miten saada ihmiset kiinnostumaan ja ostamaan verkossa?

NettibisnesTämä kysymys on yksi askarruttavimmista asioista yrittäjän lähtiessä markkinoimaan ja myymään tuotteitaan tai palveluitaan verkossa nettibisnes mielessä.

Urakka tuntuu alkumetreillä erittäin hankalalta ja vaikealta toteuttaa – aivan kuten se usein sitä onkin. Moni haluaisikin löytää jonkin taivalta helpottavan ja tavoitteeseen pääsyä lyhentävän oikotien.

Oikotietä onneen ei kuitenkaan ole.

Jos yrittäjä haluaa saada ihmiset kiinnostumaan ja ostamaan verkossa, hänen täytyy ensinnäkin kyetä vahvistamaan heidän intohimoa ja tarpeita tarjoamiensa tuotteiden tai palveluiden suhteen.

Toinen vaihtoehto on se, että yrittäjä pyrkii ratkaisemaan jonkin ihmisten kokeman tuskallisen ja kivuliaan ongelman omalla tarjoomallaan.

Miten yrittäjä sitten kykenee vahvistamaan ihmisten orastavaa kiinnostusta tai vastaavasti ratkomaan hankalia ongelmia oman nettibisnes aihealueensa ympäriltä?

Tuottamalla mahtavaa lisäarvoa jakavaa ja laadukasta sisältöä ihmisiä kiinnostavasta teemasta.

Kuten varmasti hyvin tiedät, sisältöä voi tuottaa verkkoon usealla tavalla tänä päivänä.

Ensimmäinen sisällöntuotanto tapa on lähteä tuottamaan tällä tavoin tekstiä aivan perinteisesti kirjoittamalla. Toinen voisi olla jakamalla upeita kuvia esimerkiksi omista tuotteistaan. Kolmas tyyli on tuottaa ihmisiä innostavaa äänimaterialia vaikkapa podcastin muodossa – ja neljäntenä ehkä se tehokkain sisällönkulutus ja -omaksumistapa eli valmistaa erittäin havainnollistava video YouTubeen katsottavaksi.

Kaikista parasta laadukkaassa sisällöntuottamisessa on se, että kun teet yhden sisältökappaleen asiaan kuuluvalla tavalla paneutuen huolella, voit hyödyntää sisältöä oikeastaan jokaisella näistä neljästä tavasta – teksti, kuva, ääni ja video.

Esimerkiksi, jos kirjoitat blogiartikkelin siitä, miten saada ihmiset kiinnostumaan ja ostamaan verkossa (omaperäistä, eikö vain?), voit tekstipätkän kirjoitettuasi jakaa kyseisen sisällön inspiroivan kuvan yhteydessä some-palveluissa, kuten Facebookissa, Instagramissa ja LinkedInissä.

Sen jälkeen voit lukea postauksen ääneen ja napata samalla sulosoinnut talteen helpoimmillaan vaikka puhelimellasi – tai ammattimaisemmin tietokoneella ja erillisellä mikrofonilla podcast-nauhaa varten.

Lopuksi voit hyödyntää ääniraitaa tehdäksesi erillisen videon kaappaamastasi äänestä ja teemaan sopivasta kuvakarusellivideosta. Videon voi toki tehdä erikseen esimerkiksi kaappaamalla oman tietokoneensa näytön ja kertomalla artikkelisisällön uusiksi omin sanoin – tai kuvaamalla selfie-kameralla itseään lenkkipolulta niin halutessa.

Sainpas samalla hienosti upotettua esimerkin sisään esimerkin…

Mahdollisuuksia saada ihmiset kiinnostumaan ja ostamaan verkossa on siis lukuisia. Nämä äsken mainitut tavat ovat muuten ilmaisia toteuttaa. Maksullisia tapoja ihmisten kiinnostuksen herättelyyn ja ostohousujen esillekaivamiseen löytyy lisää lukemattomia kappaleita Facebook- ja Google-mainonnasta aina perinteisimpiin printtimedioihin saakka.

Oli tapa ihmisten kiinnostuksen ja nettibisnes teeman esille nostamiseen sitten mikä tahansa, kaikki nivoutuu yhteen laadukasta lisäarvoa tuottavan sisällön jakamiseen. Tämä tehdään yleisesti ottaen siis joko ihmisten intohimoa, halua ja kiinnostusta vahvistamalla – tai ratkaisemalla isosti kipua ja elämänlaatua häiritsevä ongelma.

Lopuksi, mitä tahansa sisällönjakamismuotoa haluatkin käyttää, yksi tärkeimmistä ihmisen hallitsemista taidoista on kirjoitetun tekstin tuottaminen.

Tämän taidon avulla kykenet siirtämään itsellesi hyödylliset ajatukset ensin päästä paperille henkilökohtaisella tasolla ja lopulta toivottavasti ymmärrettävään muotoon myös muiden kanssaeläjien nautittavaksi.

Näin sinun on mahdollista saada ihmiset ensin kiinnostumaan tuotteistasi tai palveluistasi – ja lopulta valikoitumaan ostajaehdokkaiksi.

2. Miten löytää oma kohdeyleisö netissä?

Miten löytää oma kohdeyleisö netissäOman kohdeyleisön löytämiseen netissä löytyy muutama alkuunpääsemistä helpottava työkalu ja sivusto.
Ennen työkalujen käyttämistä on kuitenkin tärkeä miettiä tarkemmin sitä, mikä ja millainen on oma toimiala, markkinasegmentti eli lontooksi niche.

Se helpottaa kummasti seuraavaksi läpikäytävien nettibisnes työkalujen käyttämistä.

Ensiksi suosittelen hyödyntämään Facebookin tarjoamaa Audience Insights – kohderyhmätyökalua, joka löytyy FB-mainoshallintapaneelin kautta.

Koska Facebookia käyttää lähes kolme miljoonaa suomalaista – eli karkeasti sanottuna noin puolet suomalaisista, se antaa mahtavat mahdollisuudet mainostajalle oman kohdeyleisönsä löytämiseksi.

Audience Insights – työkalu jakaa roppakaupalla tietoja FB-käyttäjien perustiedoista, kuten ikä, sukupuoli ja siviilisääty, aina syvempiin tietolähteisiin saakka. Näihin lukeutuvat mm. kiinnostuksen kohteet, tykätyt sivustot ja maantieteellinen kohdentaminen.

Tätä tietoa on mahdollista hyödyntää oman kohdeyleisön kirkastamisen ohella myös Facebookin maksullisessa mainostamisessa saadaksemme ohjattua toiminnastamme kiinnostuneita henkilöitä vaikutuspiirimme pariin.

Toinen työkalu oman kohdeyleisön löytämiseen netissä on Google Keyword Planner eli Avainsanojen suunnittelija.
Jos Facebookia käyttää noin puolet suomalaisista ainakin kerran kuukaudessa, Googlea hyödyntää jossain muodossa päivittäin lähes kaikki tietokoneen tai älylaitteen omistavista ihmisistä.

Tämän vuoksi on tärkeää ottaa myös Googlen tarjoama tietolähde huomioon kohdeyleisön tutkimiseen. Google Avainsanojen suunnittelijan avulla meidän on mahdollista löytää lasertarkasti kohdennettuja, Googlen käyttäjien tekemiä hakuyhdistelmiä eli avainsanoja.

Nämä haut kertovat meille siitä, millaisiin teemoihin meidän kannattaa keskittyä kohdeyleisöä kiinnostavaa sisältöä luodessamme esimerkiksi verkkosivustolle.

Tällöin maksimoimme mahdollisuuden sille, että aihealueestamme kiinnostuneet ja innostuneet henkilöt voivat löytää verkkosivuillemme hakukoneiden avulla.

Suosittelen keskittymään yhteen avainsanayhdistelmään kerrallaan per tuotettu sisältö. Tällöin annamme hakukonerobotille mahdollisuuden ymmärtää tarkasti sen, mistä sisällössämme on kyse.

Upota avainsanayhdistelmä kertaalleen noin 100 kirjoitettua sanaa kohden mahdollisimman luonnollisessa muodossa. Luonnollisuus tarkoittaa tässä tapauksessa siis sitä, että tekstin soljuvuus, lukeminen ja ymmärrettävyys on tärkeämmässä osassa kuin itse avainsanayhdistelmän kirjoitusmuoto.

Varsinkin meidän samaan aikaan iki-ihanalla mutta niin kovin haastavalla suomen kielellä toimittaessa sanayhdistelmien taipuminen aiheuttaa usein päänvaivaa. Keskity tällöin lukijan palvelemiseen hakukonerobottien sijasta.

Yhteenvetona voisi siis todeta oman kohderyhmän löytämiseksi tarvittavan kahta netistä löytyvää työkalua ja yhtä omaa taitoa.

Nämä työkalut ovat siis Facebook Audience Insights – kohderyhmätyökalu ja Google Keyword Planner – avainsanojen suunnittelija.

Tämä yksi vaadittava taito on kohderyhmää kiinnostavan sisällöntuottaminen. Siihenkin löytyy lähes yhtä yksinkertainen kaava kuin edellä mainituissa työkaluissa.

3. Mikä markkinointikanava antaa toimentulon pienellä pääomalla?

Mikä markkinointikanava antaa toimentulon pienellä pääomallaMonet pienyrittäjät, varsinkin yrittäjäuran alkuvaiheessa pyrkivät löytämään mahdollisimman edullisia – tai jopa ilmaisia keinoja – omien tuotteiden ja palveluiden markkinointiin ja myyntiin. Pelimerkeillä on nimittäin tärkeää käyttöä myös muilla yrittämisen ja elämän sektoreilla ennen kuin rahahana alkaa valumaan myös taloon sisälle.

Millaiset markkinointikanavat voivat siis antaa toimentulon pienellä pääomalla?

Rahaa kannattaa ehdottomasti panostaa omiin verkkosivuihin miltei heti yrittäjyyden alkutaipaleella. Tälle löytyy muutama tärkeä syy.

Verkkosivuilla on mahdollista kertoa kohdeyleisöä kiinnostavasti se, minkälaisia palveluita ja/tai tuotteita tarjoat unelma-asiakkaillesi. Tämä sisältö on mahdollista tuottaa hakukoneoptimoidusti niin, että ihmiset voivat ajan kuluessa löytää verkkosivusi hakukoneista relevanttia tietoa, vastauksia ja apua etsiessään.

Esimerkiksi pääkaupunkiseudulla puutarhuripalveluita tarjoavan yrittäjän kannattaa painottaa sisällöissään hakusanatyökalujen antamia avainsanayhdistelmiä puutarhateeman ympäriltä eri pk-seudun paikkakuntien nimien avulla niiden suosion mukaisesti.

Mallina voisi toimia vaikkapa ”puutarhuri helsinki” tai ”puutarhaus espoo”.

Toinen tärkeä syy verkkosivujen ripeälle valmistamiselle on säännöllisesti päivittyvä sisältömarkkinointi ja ajankohtaisen sisällöntuottaminen esimerkiksi blogin avulla. Hakukoneet arvottavat säännöllisesti päivittyvän verkkosivuston todennäköisemmin korkeammalle hakutuloksissa ajan kuluessa verrattuna sellaisiin verkkosivuihin, jotka eivät tuota uutta sisältöä.

Varsinkin jos kyseessä on täysin tyhjän päältä liikkeelle lähteneet nettibisnes verkkosivut.

Samalla mahdollisuus erilaisten avainsanayhdistelmien ja hakusanojen käyttämiseen moninkertaistuu jokaisen uuden blogipostauksen myötä.

Suosittelen aikatauluttamaan itselleen kerran viikossa muutaman tunnin slotin tuoreen ja ajankohtaisen sisällöntuottamiselle.

Suosittelen myös panostamaan aluksi pelkän sisällöntuottamisen omaksumiseen hakukoneoptimointiin keskittymiseen sijaan – varsinkin jos tekniikka ei ole vielä hallussa. Tämä siksi, että saat opittua ja sisäistettyä tuottamisen tekniikat ja rutiinit – oli kyseessä sitten tekstin, videon tai äänen hyödyntäminen.

On tärkeää huomata myös se, että voit hyödyntää verkkosivuille ja blogiin tuottamaasi materiaalia myös toisilla pienten pääomien markkinointikanavilla.

Tällaisia kanavia ovat tietysti eri sosiaalisen median palvelut, kuten Facebook ja LinkedIn. Lisäksi voit käyttää sisältöjä mm. erilaisilla oman aihealueen ympäriltä löytyvillä foorumeilla – tai muiden asiasta innostuiden blogien kommenttiosiossa.

Muista pyrkiä aina jättämään linkki takaisin omalle kotisivustollesi kun jaat sisältöä ympäri nettiä.

Älä kuitenkaan tee sitä mainostaen tai spämmäten (roskapostittaminen).

Mikäli pääomat ovat siis tiukassa yrittäjäuran alkuvaiheilla – tai myöhemminkin, suosittelen ehdottomasti siis tuottamaan sisältöä ainakin omien verkkosivujen blogiin sekä muutamaan eri some-palveluun. Pääset mahtavasti alkuun joko maksuttomasti tai pienillä kuluilla.

Muista kuitenkin se, että pienten kulujen markkinointikanavat vievät aikaa sekä sinulta itseltäsi että tulosten saamiseksi.

Anna itsellesi aikaa useampi kuukausi ja ole samalla armollinen vaikkei tuloksia näkyisikään heti. Jos jaksat pitää viikoittaisesta suunnitelmasta kiinni, saavutat toimentuloa ennemmin tai myöhemmin.

4. Miten erottua joukosta vai onko se sattuman kauppaa?

Miten erottua joukosta vai onko se sattuman kauppaaOlen törmännyt netissä useisiin keskusteluihin sekä vastaanottanut monia kysymyksiä siitä, että ovatko ns. menestyneet yrittäjät tai yritykset saavuttaneet nykyisen asemansa jotenkin tuurilla – sattuman tai onnen avulla. Oma mielipiteeni tähän seikkaan on se, että 98% menestyvistä tarinoista ei ole juuri mitään tekemistä sattumalla tai onnella.

Onni suosii rohkeaa ja se ansaitaan laittamalla energia liikkeelle itselle tärkeiden asioiden puolesta.

Kun ensin määrittää tarkasti sen mitä haluaa saavuttaa, alkaa tekemään keskittyneesti työtä haluamansa asian eteen, antaa itselleen tarpeeksi aikaa, eikä luovuta oli tilanne mikä tahansa, todennäköisyys (joidenkin mielestä onni) onnistumiselle kasvaa eksponentiaalisesti.

Nyt kun tämä seikka on saatu pois päiväjärjestyksestä, on aika tarttua tämän kaksiosaisen teeman toiseen osaan eli miten sitten pystyy erottumaan joukosta.

Joukosta voi erottua monella tavalla.

On hyviä ja menestyksekkäitä tapoja.

On heikkoja ja onnistumista karttavia tyylejä.

Jos keskitytään tarkemmin sanoen siihen, miten yrittäjän on mahdollista erottua joukosta nettimaailmassa oman viestinsä kuuluville saamiseksi menestyksekkäällä tavalla, kykenen mahdollisesti jakamaan muutaman avustavan tärpin.

Kun aloitat tuottamaan säännöllisesti omaa kohderyhmääsi kiinnostavaa ja laadukasta sisältöä omalle verkkosivustollesi esimerkiksi blogin avulla – sekä hyödynnät samaa sisältöä myös muutamassa eri some-kanavassa, mahdollisuus massasta erottumiseen kasvaa valtavasti.

Varsinkin, kun pitää tarkasti mielessä sen oman unelma-asiakkaan ja kohderyhmän, sisältö resonoi – eli luo tiivistä yhteyttä – merkittävällä tavalla lukijan kanssa.

Jos tuotat sisältöä kerran tai kaksi, sattumalle jää liian iso merkitys onnistumisen kannalta.

Mikäli luot sisältöä säännöllisesti esimerkiksi kerran viikossa yhden vuoden ajan, sattumalle ei tällöin jää sijaa juuri lainkaan.

Suosittelen siis kernaasti aloittamaan tuottamaan säännöllisesti kohderyhmää kiinnostavaa sisältöä välittömästi – mutta kuitenkin liikoja stressaamatta.

Aikatauluta itsellesi muutaman tunnin aikarako viikoittain sisällöntuottamisen suhteen. Opi tuntemaan kohdeyleisösi läpikotaisin heitä askarruttavien asioiden osalta, jotta osaat avata kipukohtia sisältösi avulla.

Opettele samalla myös tuottamaan myyvää sisältöä, jotta kykenet tuomaan pelkän joukosta erottumisen ohella myös liiketoiminnallista hyötyä oman yritystoimintasi pariin.

Ja nyt… Ei muuta kuin laittamaan nettibisnes seuraavaksi tuumasta toimeen!

Postauskokonaisuuden kakkososio löytyy täältä.

Tarinaa pukkaa

Viimeisimmät blogiartikkelit

upeasti menestyvä myyntisuppilo
perinteiset kotisivut liidimagneetiksi
Tags:

Related Articles

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *