Linkkien rakennus on tärkeä osa minkään verkkosivun hakukoneoptimointia. Väärin tehtynä linkkien rakentaminen voi pahimmassa tapauksessa olla haitallista sivullesi sekä sen näkyvyydelle hakukoneissa. Tässä artikkelissa käymme läpi linkkien rakennukseen liittyvät yleisimmät virheet, sekä vinkit, joilla onnistut välttämään ne.
Ennen kuin tuloksellista ja onnistunutta linkkien rakennusta voi lähteä tekemään, on tärkeää tietää, mitä se käytännössä tarkoittaa. Kattava oppaamme linkkien rakennukseen käy koko linkkien rakennus prosessin alusta loppuun läpi ja tarjoaa kokonaisvaltaisen kuvan siitä.
Lyhyesti kuitenkin kerrattuna; linkkien rakentaminen on yksi osa hakukoneoptimointia. Hakukoneoptimoinnilla tarkoitetaan kaikkia niitä toimia, joita verkkosivu tekee parantaakseen näkyvyyttään hakukoneissa.
Hakukoneet kuten Google tarjoavat käyttäjilleen hakutuloksia, joiden ne uskovat tarjoavan käyttäjän hakua parhaiten vastaavaa sisältöä. Hakukoneet seuraavat lukuisia eri tekijöitä, kuten sivuston rakennetta, käyttäjäystävällisyyttä, linkkejä sekä avainsanoja ja tarjoaa käyttäjilleen näiden perusteella mahdollisimman laadukasta ja relevanttia sisältöä. Hakukoneet siis järjestelevät sivustot hakutulossivullaan järjestykseen niin, että parhaiten käyttäjän hakua vastaavat tulokset näkyvät sivulla korkealla. Sanomattakin selvää lienee, miksi hakutuloksissa korkealla näkyminen on tärkeää. Suurin osa hakukoneiden käyttäjistä klikkaa jotain hakutulosten muutamasta ensimmäisestä tuloksesta. Mikäli käyttäjät haluat siis omalle sivullesi saada, tulee sinun tuo kärkipaikka itsellesi varmistaa.
Hakukoneoptimoinnin tarkoituksena on siis erilaisin toimin varmistaa, että hakukoneet asettelevat sivusi optimoiduille avainsanoille hakutuloksissa mahdollisimman korkealle. Hakukoneoptimointi on laaja käsite ja siihen liittyy suuri määrä erilaisia toimia niin sivuston sisällä, kuin ulkopuolella.
Linkkien rakentaminen on hieman kuin nuoralla kävelyä. On tärkeää löytää tasapaino, jotta rakentamasi linkit hyödyttävät näkyvyyttäsi. Pahimmassa tapauksessa linkit voivat nimittäin myös haitata näkyvyyttäsi, jos jostain syystä hakukone ei pidä niistä.
Opi siis näistä muiden virheistä, jotta osaat itse ne itse välttää, kun linkkien rakennusta lähdet tekemään:
Yleinen virhe, jota usein tehdään, on, että linkkien laadun sijaan keskitytään liikaa linkkien määrään. Vielä joitain vuosia sitten tämä olisikin saattanut toimia, mutta nykypäivänä hakukoneet ovat erityisen tarkkoja laadun suhteen. Tämä tarkoittaa, että sivustosi linkkien tulee olla laadukkaita ja korkean auktoriteetin sivuilta.
Älä siis keskity liikaa linkkien määrään, sillä laatu korvaa määrän. Jo muutama laadukas linkki on huomattavasti parempi, kuin suuri määrä huonolaatuisia linkkejä. Todellisuus nimittäin on, että mikäli pyrit kerryttämään linkkejä mahdollisimman paljon, niin mitä luultavammin niiden laatu laskee.
Toinen yleinen virhe jota nähdään usein on, että oma budjetti linkkien rakentamiseen on venytetty liian tiukalle. Rajallinen budjetti on siis pyritty saamaan riittämään mahdollisimman moneen linkkiin, jolloin tuloksena on jälleen kerran huonoja linkkejä.
Mikäli sinulla on siis käytössäsi rajallinen budjetti linkkien rakentamiseen, käytä se mieluummin muutamaan laadukkaaseen linkkiin kuin suuren määrään halpoja linkkejä. Suuri budjetti ei myöskään automaattisesti tarkoita onnistunutta linkkien rakennus strategiaa. Tärkeämpää on kuinka budjetin käyttää kuin se, kuinka paljon rahaa on käytettävissä. Hyviä laadukkaita linkkejä on mahdollista saada myös täysin ilmaiseksi, joten älä takerru liikaa suuren budjetin kerryttämiseen.
Monet ajattelevat, että linkkien rakennus vaatii aina suuren budjetin. Linkkien rakentaminen saatetaan siis helposti sivuuttaa kokonaan, mikäli käytössä ei ole siihen varattua budjettia. Kuten jo aiemmin olemme todenneet, ei linkkien rakentaminen välttämättä vaadi rahaa lainkaan. On siis suuri virhe jättää linkkien rakentaminen kokonaan välistä rahan puutteen vuoksi.
Mikäli linkkien rakennukseen on käytössä rahaa, antaa se kieltämättä koko hommalle hyvin boostia ja vauhdittaa prosessia huomattavasti. Käytetty rahan määrä ei kuitenkaan automaattisesti tarkoita onnistunutta linkkien rakennusta. Erityisesti, mikäli budjetti on käytetty huonoihin linkkeihin tai venytetty liian tiukalle.
Hakukoneiden näkökulmasta parhaita linkkejä ovat niin sanotut luonnolliset linkit. Luonnollisilla linkeillä tarkoitetaan siis linkkejä, joista ei ole maksettu rahallista korvausta eikä niiden taustalla ole muutakaan sopimusta esimerkiksi linkkien vaihtokaupasta tai vastaavasta. Luonnollinen linkki on siis nimensä mukaisesti linkitys, jonka toinen sivu on sinun sivullesi tehnyt luonnostaan ja oma-aloitteisesti.
Se, että jokin toinen sivu haluaa sinun sivullesi linkittää, kertoo hakukoneille, että sinun sisältösi täytyy olla todella laadukasta ja ajankohtaista. Selvää on, että sitä juuri sisältösi tulee myös olla. Kukaan tuskin haluaa linkittää vapaaehtoisesti huonolle sivulle, joka ei tarjoa laadukasta sisältöä. Luonnollisia linkkejä onnistut siis saamaan, kun tarjoat sisältöä, joka on laadukasta ja todella tarjoaa kävijälle arvokasta tietoa.
Linkkien rakennusta saatetaan usein aliarvioida ja pitää helppona nopeana projektina. Todellisuus on tosiasiassa kovin erilainen. Yleinen virhe, jota linkkien rakennuksen kanssa tehdään onkin, että sitä lähestytään kuin kertaluontoista projektia. Ajatus, että kerran tehty linkitys projekti kantaa ikuisesti, on valitettavan väärä.
Linkkien rakennus vaatii pitkäjänteistä ja johdonmukaista työtä. Yhden yön tuloksia on turha odottaa, mutta kärsivällisyys palkitaan. Yksi tärkeä tekijä, jota hakukoneet seuraavat, on sivuston ajantasaisuus. Paras keino osoittaa hakukoneille, että sivustosi ja sisältösi on ajankohtaista ja päivitettyä, on tuottaa uutta sisältöä jatkuvasti. Tämä tarkoittaa myös sivustosi linkkien päivittämistä sekä uusien linkkien rakennusta tasaiseen tahtiin.
Yleinen virhe linkkien rakennuksessa on oman kohdeyleisön unohtaminen. Se mikä toimii jollain muulla, ei välttämättä toimi juuri sinulla. Tämän vuoksi onkin äärimmäisen tärkeää tehdä oma linkkien rakennus suunnitelma omaa kohdeyleisöä ajatellen.
Tämä vaatii myös esimerkiksi oman unelma-asiakkaan ja tämän käyttäytymisen ymmärtämistä. Miten sinun unelma-asiakkaasi käyttäytyy hakukoneissa ja millaista sisältöä hän hakee? Tietämällä tarkasti oman kohderyhmäsi käyttäytymisnormit, osaat mitä luultavammin vastata niihin paremmin. Suomessa esimerkiksi hakukoneoptimointia ei vielä hyödynnetä kovin hyvin, joten SEO optimointi kannattaa ehdottomasti ottaa tosissaan.
Nyt kun tiedät yleisimmät virheet, joita linkkien rakennuksen kanssa tehdään, on aika miettiä, kuinka nämä virheet sitten vältetään. Painotamme kiinnittämään huomiota erityisesti linkkien rakennus strategiasi suunnitteluvaiheeseen. Tässä vaiheessa nimittäin useimmat virheet on helppo välttää.
Ihan ensimmäiseksi askel, joka saattaa kuulostaa jopa hölmöltä; suunnittelu. Yllättävän moni jättää tämän vaiheen kokonaan välistä ja tuloksena on sekava linkkien rakennusprosessi sekä virheitä. Aloita siis suunnittelemalla, kuinka haluat linkkien rakentamisen toteuttaa. Listaa avainsanat, joille haluat sivuasi optimoida sekä mahdollisia sivustoja, joilta linkkejä saada. Tämän jälkeen mieti tarkkaan budjettisi sekä kuinka haluat sen käyttää. Suunnitteluvaiheeseen käytetty aika ja panos maksaa itsensä takaisin toteutusvaiheessa ja helpottaa huomattavasti prosessin jatkoa.
Linkkien rakentaminen ei ole kuitenkaan helppoa, joten mikäli tehtävä tuntuu ylivoimaiselta, kannattaa suosiolla luottaa ammattilaisten apuun. Linkkien rakennuksen ulkoistaminen on siis yksi hyvä vaihtoehto. Erityisesti, mikäli linkkien rakennus ei ole vielä tuttua, saattaa ammattilaisen apu olla paikallaan. Kokenut tekijä tukemassa ja auttamassa linkkien rakentamisen kanssa, helpottaa myös varmistamaan, ettei aloittelijan yleisiä virheitä todennäköisemmin satu.
Kolmas vinkki virheiden välttämiseen on taustatutkimuksen tekeminen. Seuraa siis, kuinka muut ovat linkkien rakentamisessa onnistuneet ja millaisia asioita heidän tekemisestään nousee esiin. Myös kilpailijoidesi seuraaminen on kannattavaa, jotta tiedät, mihin asioihin sinunkin tulee kiinnittää huomiota.