fbpx
LOADING

Digibisneksen pyörittämisen perusteita [4 askelmaa]

Digibisneksen pyörittämisen perusteita [4 askelmaa]

by Mikko lokakuu 09, 2019
Liiketoiminnan kehittäminen

Niin konsultointiin, yrittäjyyteen kuin koko elämäänkin sisältyy erilaisia peruskäsitteitä, jotka pitää ymmärtää kauttaaltaan ennen menestyvän bisneksen käyntiinpolkaisua.

Lukuaika: 4 minuuttia

Nämä perusteet ovat täyden vastuun ottaminen, työn ja myynnin välttely erilaisten houkutusten edessä, keskittyminen ja itse työn tekeminen tavoitteiden saavuttamiseksi.

Täyden vastuun ottaminen

Täyden vastuun ottaminen tarkoittaa sitä, että olet elämässäsi juuri siinä pisteessä, johon olet itsesi ohjannut niin taloudellisesti, fyysisesti kuin myös henkiselläkin puolella. Olet tehnyt sen joko tietoisesti tai hyvin usein myös tiedostamattomastikin. Suurin osa ihmisistä ohjaa nimittäin oman elämänsä laivaa tiedostamattomasti eteenpäin perheen, työpaikan ja ystävien epämääräisten viittausten varassa.

Pieni osa ihmistä toimii kuitenkin toisin.

He ottavat täyden vastuun omasta itsestään. He suunnittelevat oman elämänsä suuret suuntaukset ja ottavat pieniä askeleita haluamaansa tavoitetta kohden joka päivä. Täten he tulevat saavuttamaan tavoitteitaan ja haluamiaan asioita ajan kuluessa eteenpäin. Heitä kutsutaan menestyjiksi – ja ehkä jopa hieman loukkaavaan sävyyn – onnekkaiksi.

Olitpa sitten vienyt elämääsi eteenpäin joko tiedostetusti tai tiedostamattomasti, yksi asia on varmaa: Olet vastuussa kaikesta omaan elämääsi liittyvistä seikoista, eikä kukaan tai mikään muu taho. Täyden vastuun ottajat eivät vieritä syitä muiden niskoille. Ei lapsien, vanhempien, sisarusten, ystävien, työtovereiden, naapureiden eikä yhteiskunnan tai poliitikkojen kontolle.

Täyden vastuun ottajat eivät myöskään uhriudu. He kohtaavat vastoinkäymiset omana itsenään, tekevät tarvittavat johtopäätökset ja siirtyvät elämässä eteenpäin opetuksen verran viisaampana. He eivät jää märehtimään kovaa kohtaloaan ja miettimään sitä, miksi heille tapahtui näin. He eivät siis jää syyttelemään muita vaan kantavat oman vastuunsa asiasta kuin asiasta ja ottavat siitä opikseen.

Suhtautuminen vastusteluun

Ajattelemme usein niin, että vastustelu on pelkästään paha asia. Kun kohtaamme vastustelua omassa elämässämme, luulemme tällöin ajan olevan kypsä lopettamiselle ja periksi antamiselle. Moni vaihtaa samalla suuntaa sellaisen asian pariin, jossa toivoo vastustuksen olevan aiempaa lievempää – tai jopa olematonta.

Asia on kuitenkin täysin päinvastainen.

Kun kohtaamme vastustusta jonkin tietyn asian suhteen, se tarkoittaa hyvin usein sitä, että olemme tekemässä täysin oikeita seikkoja haluamamme asian kanssa. Vastustelu pitääkin pyrkiä ajattelemaan eräänlaisena palautteena, jota ympäristö yrittää meille antaa. Kun otamme vastustelun vastaan tällaisessa mielentilassa, saamme samalla itsellemme arvokasta tietoa asian ympäriltä, jota voimme käyttää kehittymiseen. Kehittyminen johtaa puolestaan kasvuun, vastarinnan hiipumiseen ja lopulta sen murtamiseen.

Tämän jälkeen vuoroon tulee lyhyehkö seesteinen vaihe, jonka jälkeen eteenpäin pyrkivä henkilö haluaa ottaa uuden haasteen ja vastustelun vastaan.

Muista vastusteluteemaan liittyen myös se, että lentokone nousee kiitoradalta taivaalle vastatuuleen, ei myötäiseen.

Miten välttää epäonnistuminen?

On myös tärkeä ottaa huomioon epäonnistumisen mahdollisuus – ja nimenomaan sen välttäminen. Epäonnistuminen on yksi niistä suurista tekijöistä, jonka pelkkä ajatteleminen saattaa jähmettää ihmisen ja estää tavoittelemasta haluamiaan asioita. Onnistuminen tulee harvoin vastaan heti ensimmäisellä yrittämällä. Tämän vuoksi ne ihmiset, jotka eivät luovuta ensimmäisten vastoinkäymisten kohdalla vaan pyrkivät tekemään asiat uudestaan niin monta kertaa kuin onnistumiseen vaaditaan, usein saavuttavat haluamansa asiat.

Aloitetaan epäonnistumisen teeman käsitteleminen listaamalla tekijöitä, jolloin varoituskellojen on hyvä alkaa soimaan:

Kaiken tietäminen – ei tarvitse pyytää apua muilta
Pyrkimys ymmärtää asiat akateemisella tasolla
Ihmisten kanssa suhteiden luominen ennen oman momentumin löytämistä
Tarinoiden kertominen kysymysten sijaan
Uhriutuminen ja muiden syyttely

Näiden teemojen välttäminen alkaa tiedostamalla sen, että mikään asia maailmassa ei ole lopullinen epäonnistuminen. Vaikka monet yrittämämme asiat epäonnistuvat tilapäisesti, saamme kerättyä niistä elintärkeää palautetta suunnan korjaamiseen ja pääsemme samalla lähemmäs onnistumista.

On myös hyvin tärkeää vain lähteä tuumasta toimeen – ja ymmärtää samalla se, että lopputulos ei ole ensimmäisellä yrittämällä täydellinen. Kun muokkaa omaa ajattelutapaansa tällä tavoin, pudottaa samalla ison painolastin pois olkansa yltä ja katkaisee perfektionismin kierteen heti alkuunsa. Astu siis heti alkuunsa epämukavuusalueen sisäpuolelle ja tiedosta mukavuuden olevan epämukavaa.

Meidän pitää myös olla valmiita tekemään kaikkemme onnistumisen eteen. Tämä on meidän aikamme ottaa askeleita eteenpäin ja kehittyä paremmaksi henkilöksi. Pyritään jättämään historian painolasti taaksemme. Se tarkoittaa siis samalla myös muiden syyttelyn lopettamisen ja täyden vastuun ottamista. Mikäli tämä tapa ei sovi sinulle, maailmalta löytyy kyllä lukemattomia muita tapoja ansaita elantonsa digiyrittäjyyden sijaan.

Käydään seuraavaksi läpi neljä karikkoa vältettäväksi tiellä kohti onnistumista.

1. Ei tarpeeksi tarjouspyyntöjä potentiaalisille asiakkaille

Konsulttiyrittäjyydestä ansaitut tulot ovat suoraan verrannollisia siihen, kuinka monen potentiaalisen asiakkaan kanssa pääsemme keskustelemaan. Eikö myyntiä tällä viikolla? Kuinka monta strategiasessiota saimme järjestettyä prospektien kanssa? Ei yhtään? Minkälaisten keinojen avulla pyrit hankkimaan potentiaalisten asiakkaiden kanssa järjestettäviä palavereja? Asiakashankintaprosessia on tärkeä kelata taaksepäin niin pitkään kuin tarpeellista jäljittääksemme todelliset ongelmakohdat.

Pyri siis jättämään niin paljon tarjouspyyntöjä potentiaalisille asiakkaille kuin vain mahdollista.

2. Nichen eli markkinasegmentin ylianalysointi

Täydellisen tarjouspyynnön suunnitteleminen ja jäsentäminen sekä juuri sen oikean ajan odottaminen ennen aloittamista on yksi suurimmista kohtaamistamme karikoista. Emme koskaan tunne oloamme tarpeeksi luottavaiseksi aloittaessamme tekemään jotain uutta, joten liika odottaminen, tutkiminen ja ylianalysointi ei yksinkertaisesti auta. Paras aika aloittamiselle oli eilen, toiseksi paras aika on nyt.

Älä siis ylianalysoi nicheä vaan lähde pikemminkin tuumasta toimeen. Teot kyllä korjaavat kurssin matkan aikana.

3. Henkisen puolen tekijöiden sivuuttaminen

Tällä postauksella on kaksi tärkeää osiota: Henkinen ja taktinen. On vaikeaa löytää sellainen menestyksekäs henkilö, joka on saavuttanut haluamiaan asioita ottamatta huomioon näitä molempia osioita tasapuolisesti. Meidän pitää kyetä hyödyntämään taktiikkapuolen asioita, kuten myös ohjelmoida mielemme uudestaan. Emme voi saada toista ilman toisen tukea.

Ota siis henkisen puolen tekijät tasapuolisesti mukaan matkalla onnistumiseen.

4. Tärkeiden asioiden välttely

Tarkoituksena on työskennellä tärkeiden asioiden parissa niiden välttelyn sijaan. Tärkeitä seikkoja ovat siis strategiasessioiden järjestäminen ja niiden pitäminen potentiaalisten asiakkaiden kanssa.

Vältäthän tärkeiden asioiden välttelyä ja päinvastoin keskity niihin.

Konsulttibisneksessä on vain neljä merkitsevää asiaa

Konsulttibisneksen menestymiseen vaikuttaa lopulta vain neljä asiaa. Nämä seikat ovat:

– Vankka perusta

– Suunnitelma & näkemys

– Asiakaspalaverien hankkiminen

– Asiakaspalaverien suorittaminen

Asiakkaita ei loppujen lopuksi kiinnosta mikään muu kuin tuotetut tulokset. Heitä ei kiinnosta, kuinka paljon työtä ja vaivaa olemme joutuneet näkemään palveluidemme eteen, jos vain saavat haluamansa tuloksen ja pääsevät siten haluamaansa tilanteeseen.

Meille konsulteille tulee kuitenkin vastaan lukemattomia eri houkutuksia tehdä kaikkea muuta kuin itse työtä ja myyntiä. Näihin houkutuksiin auttaa tietämys siitä, että tarkoituksena on pitää asiat yksinkertaisina ja seurata näitä neljää merkitsevää seikkaa.

Tarinaa pukkaa

Viimeisimmät blogiartikkelit

upeasti menestyvä myyntisuppilo
perinteiset kotisivut liidimagneetiksi

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *