fbpx

[5 tekijää] Miten luoda menestyksekäs mainoskampanja

[5 tekijää] Miten luoda menestyksekäs mainoskampanja

Kirjoittanut Mikko 27 elokuun, 2018
Menestyksekäs mainoskampanja

Menestyksekäs mainoskampanja ja sen luominen osaksi oman liiketoiminnan kehittämistä on yksi vaikeimmista teemoista koko bisneksen pyörittämisen ympäriltä. Samalla se on yksi vahvimmista tekijöistä kaupallisesti hyvin toimivan yrityksen taustalla.

Lukuaika: 4 minuuttia

Jokaisen yrittäjän ja yrityksen tulisi osata mainostaa omia tuotteitaan ja palveluitaan mahdollisimman tehokkaalla tavalla. Vaikka markkinoinnin voi ulkoistaa jollekin ulkopuoliselle ammattilaiselle, tuotteen valmistaja on kuitenkin viime kädessä se taho, joka tietää kyseessä olevan yksikön kaikki niksit ja taustat.

Näiden seikkojen kautta tuotteelle tai palvelulle on mahdollista luoda kohderyhmää kiinnostava ja innostava tarina, joka edesauttaa ostopäätöksen tekemistä.

Loistavasti asiakkaita konvertoivaan mainoskampanjaan sisältyy läheisesti viisi erilaista alateemaa.

Nämä seikat ovat:

– Demografia

– Tarjous

– Laskeutumissivu

– Liikenteen lähteet

– Mainoscopy

Käymme tämän artikkelin puitteissa kaikki edellä mainitut viisi eri teemaa läpi saadaksesi pyöräytettyä mahdollisimman tehokkaasti toimivan mainoskampanjan myös oman liiketoimintasi kasvattamiseksi.

1. Demografia

Ensimmäinen tarkasteltava muuttuja menestyksekkään mainoskampanjan osalta on demografia. Demografia tarkoittaa kampanjan kohdentamaa ihmisjoukkoa eli kohderyhmää.

Demografian avulla voidaan määrittää kohderyhmään kuuluvat ihmiset esimerkiksi iän, sukupuolen, koulutuksen, sijainnin – tai vaikkapa tulotason perusteella. Internet on tänä päivänä täynnä erilaisia työkaluja, joiden avulla omaan liiketoimintaan sopivaa kohderyhmää voi määrittää.

Yksi käytännöllisimmistä kohderyhmän tutkimiseen käytettävä työkalu on Facebookin mainostajilleen tarjoama Kohderyhmätyökalu. Koska Facebookia käyttää lähes puolet kaikista suomalaisista, sen tuottama data on hyvin relevanttia oikeastaan minkälaiselle bisnekselle tahansa.

Voit tutustua Facebookin Kohderyhmätyökaluun tarkemmin täällä.

Jos haluat nähdä konkreettisempaa videomateriaalia Kohderyhmätyökalun käyttämisen osalta, voit katsoa valmistamani pätkän Verkosta Vapauteen – YouTube – kanavalta.

2. Tarjous

Toisena muuttujana menestykkään mainoskampanjan takaa löytyy tarjous. Tarjous ei ole pelkästään mikä tahansa yrityksesi valmistama tuote tai tarjoama palvelu. Sen pitää olla ehdottomasti vastustamaton tarjous eli yhtä tuotetta kattavampi kokonaisuus.

Tällaisessa tapauksessa asiakas ei voi yksinkertaisesti vastustaa hänelle luotua tarjousta vaan hän haluaa saada kokonaisuuden itselleen.

Vastustamaton tarjous sisältää siis asiakkaalle luodun korkealaatuisen paketin. Siihen sisältyy erilaisia vaiheita ja portaita muuttuvien hintaluokkien osalta – upsell- ja downsell – vaihtoehdot huomioiden.

Asiakkaalle tarjottava ensimmäinen tuote ei yleensä ole päätuote. Sen sijaan hänelle tulee tarjota ensiksi ns. sisäänheittotuotetta eli syöttiä. Syötti on vain merenpinnan yläpuolella näkyvä jäävuoren huippu. Loput jäävuoresta paljastetaan osa kerrallaan syötin hankkimista vastaan saadun sähköpostiosoitteen hankkimisen jälkeen.

Seuraava esimerkki havainnollistaa varmasti paremmin vastustamattoman tarjouksen teemaa arvoportaikon yhtenä osana. Esimerkin sisältämä artikkeli löytyy täältä:

Esimerkki:

Jos toimit verkkokauppiaana ja myyt esimerkiksi keittiötarvikkeita, voit hyödyntää arvoportaikkoa seuraavalla tavalla.

Tarjoat ensiksi maukkaita keittoreseptejä sisältävää ilmaista e-kirjaa asiakkaan sähköpostiosoitetta vastaan. Toisella askeleella myyt keittojen valmistamiseen vaadittavaa upeaa ja laadukasta kattilaa. Kolmannella portaalla voit vaikka myydä paistinpannua 50% alennuksella, jonka avulla keitoista innostunut asiakas voi kuullostaa resepteihin vaadittavia ainesosia.

Seuraavaksi sinulla on vielä mahdollisuus tarjota keittokauhasettiä erikoishintaan ja lopuksi nopeaa kuljetusta perinteisen vaihtoehdon sijaan, jotta asiakas pääsee ripeästi tuumasta toimeen maittavan keiton valmistamisen osalta.

Myynnin tehostaminen

3. Laskeutumissivu

Kolmantena pointtina tehokkaan mainoskampanjan parista löytyy laskeutumissivu. Laskeutumissivu on se sivu kotisivustollasi, johon liiketoiminnastasi kiinnostunut henkilö päätyy mainoksesi klikkaamisen jälkeen.

Se on samalla myyntisuppiloprosessin tärkein yksittäinen sivu – ja suurin salaisuus menestyksekkään myyntisuppilon takaa.

Laskeutumissivua luodessa on ensiksi päätettävä se, millainen tavoite mainoskampanjalla ylipäätään on: Pyritäänkö keräämään liidejä talteen myyntisuppiloa varten syöttiä vastaan vai myymään heti kättelyssä vastustamattoman tarjouksen osana olevaa tuotetta?

Tavoite määrittelee laskeutumissivun tyylin ja mallin. Voit käyttää sivun suunnitteluun apunasi hyvin menestyvien kilpailijoiden vastaavia sivuja – tai hyödyntää toimivaksi todettuja esimerkkisivuja myös muilta markkinoilta ympäri maailman.

Tällaisessa tapauksessa meidän ei tarvitse keksiä pyörää uudestaan – vaan aloittaa polkeminen!

On hyvin tärkeä muistaa asentaa analytiikkatyökalu laskeutumissivun toiminnan kehittämiseksi ennen mainoskampanjan käyntiin polkaisua. Tällöin pystyt vastaanottamaan todella paljon arvokasta, liiketoimintaa kehittävää tietoa siitä, miten sivu ylipäätään toimii.

Muista myös pitää jatkuva A/B – testaaminen käynnissä ja valita parempi mainos jatkoon tietyin aikavälein!

4. Liikenteen lähteet

Seuraavana kohtana vuorossa on liikenteen lähteet. Liikenteen lähteet tarkoittavat siis käytännössä sellaisia sivustoja, joiden kautta voit ohjata tavoiteltavan kohderyhmän laskeutumissivun pariin.

Tätäkään seikkaa ei tarvitse lähteä rakentamaan alusta alkaen. Lähteet pitää vain paikallistaa ja valjastaa oman toimintaan ja toimialaan sopivalla tavalla.

Liikenteen lähde voi olla mikä tahansa sosiaalisen median eri kanavista tai sähköpostilistasta lähtien aina teemaan tiiviisti liittyvään videoon tai blogipostaukseen saakka.

Voit käyttää apunasi liikenteen lähteiden metsästämiseen ja kohderyhmäsi kokoontumispaikkojen löytämiseen ykköskohdassa mainittua Facebookin Kohderyhmätyökalua, Google AdWordsin tarjoamaa Avainsanojen suunnittelijaa – tai Googlen hakukonetta itseään.

Myös SimilarWeb – niminen työkalu antaa loistavaa tietoutta internetin suurimmista sivustoista. Tämä työkalu on ajankohtaisempi kansainvälisesti englannin kielellä toimittaessa.

5. Mainoscopy

Viimeisenä muttei missään nimessä vähäisimpänä muuttujana menestyksekkäässä mainoskampanjassa on mainoscopy. Mainoscopy on yhtä kuin mainoksen sisältö kuvan, otsikon ja tekstin osalta – tai vaikkapa videon muodossa.

On hyvä muistaa sellainen arkipäiväinen seikka tässä kohtaa, että mainokset luodaan eläviä ihmisiä varten. Vaikka tämä toteamus saattaa äkkiseltään kuulostaa päivän selvältä asialta, yllättävän moni yrittäjä takertuu turhankin paljon erilaisiin teknisiin elementteihin mainoksen sisältöä luodessaan.

Ihmisiä kiinnostavat edelleen mielenkiintoiset tarinat ja ilmiöt kylmän faktan sijaan.

Toki erilaiset tekniset perusasiat ja faktaan perustuva data on tärkeä olla kunnossa mainosta tehtäessä. Mutta suurin tekijä siihen, että henkilö napsauttaa luomaasi mainosta, on sen herättävä tunne analyyttisen puolen sijaan.

Tunne voi olla joko positiivinen tai negatiivinen.

Suurimmassa osassa tapauksista tarkoituksena on herättävää ihmisessä positiivisia ajatuksia. Tällöin henkilö napsauttaa mainostasi liiketoimintaa helpommin kasvattavien ennakko-odotusten kera, eikä hänelle tarvitse näin myydä yhtä isosti kuin negatiivisten tapauksessa. Negatiivinen tunne muodostuu yleisesti ottaen siitä, että mainos ärsyttää ihmistä jollain tasolla.

Toki tässäkin tapauksessa henkilö voi klikata mainosta nähdäksensä sen, mistä asiassa on oikein kyse. Tällöin laskeutumissivun varaan jää paljon suurempi tehtävä liidin ostajaksi muuntamisessa.

Toimivan copyn oppiminen voi viedä useitakin vuosia, joten on erittäin tärkeä löytää menestyviä malleja hyödynnettäväksi oppimiskurvin – ja käytettävän ajan lyhentämiseksi.

Lopuksi

Olet nyt tietoinen viidestä eri muuttujasta menestyksekkään mainoskampanjan osalta. Kertauksena, nämä muuttujat ovat siis:

– Demografia

– Tarjous

– Laskeutumissivu

– Liikenteen lähteet

– Mainoscopy

Seuraavana tehtävänäsi tämän artikkelin lukemisen jälkeen onkin muuntaa oppimasi teoria käytännön toteuttamiseksi.

Muista myös se tärkeä pointti tämän postauksen loppuun, että yksi näistä viidestä menestyksekkään mainoskampanjan muuttujista voi olla tuntematon toimialan tutkimisen suhteen.

Tämä tarkoittaa siis sitä, että jos et löydä toimialaltasi vastaavaa, toimivaksi todettua menestyksekästä mallia esimerkiksi tarjouksen osalta, pystyt silti valmistamaan kaupallisesti menestyksekkään mainoskampanjan, jos kaikki muut palaset loksahtavat kohdilleen.

Mutta – mikäli tuntemattomia tekijöitä onkin yhden sijasta kaksi, mahdollisuudet jättipottiin heikkenevät merkittävästi. Tällöin on järkevää tarkastella mainoskampanjan valmistamista hyvin huolellisesti säästääksesi itseltäsi liiketoiminnan kehittämisen kannalta hyvin tärkeitä elementtejä – aikaa ja rahaa.

Tarinaa pukkaa

Viimeisimmät blogiartikkelit

upeasti menestyvä myyntisuppilo
perinteiset kotisivut liidimagneetiksi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Vaaditut kentät on merkitty *-merkillä